Kancelaria Adwokacka Olga Borkowska

Kancelaria Adwokacka Olga Borkowska

00-028 Warszawa, ul.Bracka 20/7A
Telefon: kancelaria@fundacjestowarzyszenia.pl

Formularz kontaktowy

Toggle Upper
Obsługa prawna organizacji pozarządowych
Jesteś tutaj: Strona głównaArchive by category Podatki

Kategoria: Podatki

 

Czy odpłatna statutowa działalność fundacji podlega opodatkowaniu VAT ?

Czy odpłatna statutowa działalność fundacji podlega opodatkowaniu VAT ?

Zasady opodatkowania podatkiem dochodowym od towarów i usług (dalej: VAT) są jednakowe dla wszystkich podatników. Ustawa o VAT nie zawiera żadnego generalnego wyłączenia z zakresu opodatkowania podatkiem VAT dla organizacji pozarządowych w tym, fundacji. Fundacja będzie podatnikiem podatku VAT, o ile wykonuje działalność handlową lub usługową, bez względu na cel i rezultat takiej działalności Opodatkowaniu […]

Więcej

Czy fundusz założycielski podlega opodatkowaniu ?

Czy fundusz założycielski podlega opodatkowaniu ?

Fundusz założycielski to majątek przeznaczony przez fundatora na realizację celów fundacji. Może być utworzony m.in.: z wpłat pieniężnych, papierów wartościowych, rzeczy ruchomych i nieruchomych, oddanych na własność fundacji, które zostaną zadeklarowane przez fundatorów w oświadczeniu woli o ustanowieniu fundacji. Więcej informacji o tym, z czego może się składać fundusz założycielski, uzyskasz w tym artykule: Czy […]

Więcej

W jakich wypadkach członek zarządu odpowiada za zobowiązania stowarzyszenia?

W jakich wypadkach członek zarządu odpowiada za zobowiązania stowarzyszenia?

Odpowiedzialność członków zarządu stowarzyszenia za zobowiązania tych podmiotów nie jest tak szeroka, jak członków zarządu spółek prawa handlowego. Istnieją jednak sytuacje, gdzie mogą być oni pociągnięci do osobistej odpowiedzialności za długi, będące długami zarządzanej przez nich organizacji pozarządowej. Chodzi tu o: zobowiązania podatkowe i inne zobowiązania wynikające z Ordynacji podatkowej, w tym nierozliczone dotacje składki […]

Więcej

Czy osoby fizyczne mogą odliczyć darowiznę dokonaną na rzecz Fundacji ?

Czy osoby fizyczne mogą odliczyć darowiznę dokonaną na rzecz Fundacji ?

Tak, podatnicy podatku dochodowego od osób fizycznych mogą odliczyć darowiznę dokonaną na rzecz Fundacji. Osoba fizyczna może darować zarówno pieniądze, jak i rzeczy, które stanowią jej własność. Jeżeli podatnik w danym roku podatkowym dokonał na rzecz Fundacji darowizny może w rocznym rozliczeniu pomniejszyć podstawę opodatkowania o kwotę darowizny.  Należy jednak pamiętać, że kwota odliczenia nie […]

Więcej

Czy fundacja jest zwolniona od podatku dochodowego od osób prawnych?

Czy fundacja jest zwolniona od podatku dochodowego od osób prawnych?

Brak jest w przepisach postanowienia, które zwalniałoby fundację z obowiązku opodatkowania swoich dochodów podakiem dochodowym od osób prawnych tylko ze względu na fakt, że dany podmiot jest fundacją. Jednak pewnego rodzaju zwolnienie przedmiotowe zostało wprowadzone w art. 17 ust. 1 pkt 4 ustawy z dnia 15 lutego 1992 r. o podatku dochodowym od osób prawnych […]

Więcej

Co daje uzyskanie statusu organizacji pożytku publicznego ?

Co daje uzyskanie statusu organizacji pożytku publicznego ?

Jednym z przywilejów jakie daje uzyskanie statusu organizacji pożytku publicznego jest możliwość przekazywania na rzecz takiej organizacji przez osoby fizyczne 1% podatku dochodowego. Zgodnie bowiem z art. 27 ust. 1 ustawy o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie podatnicy podatku dochodowego od osób fizycznych przekazują 1% podatku obliczonego zgodnie z przepisami podatkowymi na rzecz wybranej […]

Więcej