Kancelaria Adwokacka Olga Borkowska

Kancelaria Adwokacka Olga Borkowska

00-028 Warszawa, ul.Bracka 20/7A
Telefon: kancelaria@fundacjestowarzyszenia.pl

Formularz kontaktowy

Toggle Upper
Obsługa prawna organizacji pozarządowych
Jesteś tutaj: Strona głównaBez kategorii Czy fundacja jest zwolniona od podatku dochodowego od osób prawnych?

Czy fundacja jest zwolniona od podatku dochodowego od osób prawnych?

 

Czy fundacja jest zwolniona od podatku dochodowego od osób prawnych?
przez 1020 odsłon

Brak jest w przepisach postanowienia, które zwalniałoby fundację z obowiązku opodatkowania swoich dochodów podakiem dochodowym od osób prawnych tylko ze względu na fakt, że dany podmiot jest fundacją. Jednak pewnego rodzaju zwolnienie przedmiotowe zostało wprowadzone w art. 17 ust. 1 pkt 4 ustawy z dnia 15 lutego 1992 r. o podatku dochodowym od osób prawnych (Dz.U.2014.851 z dnia 2014.06.27).

Zgodnie z tym przepisem zwolnione są dochody podmiotów, których celem statutowym jest działalność naukowa, naukowo-techniczna, oświatowa, w tym również polegająca na kształceniu studentów, kulturalna, w zakresie kultury fizycznej i sportu, ochrony środowiska, wspierania inicjatyw społecznych na rzecz budowy dróg i sieci telekomunikacyjnej na wsi oraz zaopatrzenia wsi w wodę, dobroczynności, ochrony zdrowia i pomocy społecznej, rehabilitacji zawodowej i społecznej inwalidów oraz kultu religijnego – w części przeznaczonej na te cele.

Jeżeli fundacja jest organizacją pożytku publicznego przysługuje jej szerszy zakres zwolnienia od podatku dochodowego od osób prawnych. Zgodnie bowiem z art. 17 ust. pkt 6c ustawy z dnia 15 lutego 1992 r. o podatku dochodowym od osób prawnych (Dz.U.2014.851 z dnia 2014.06.27) dochody organizacji pożytku publicznego, tzw. OPP, są wolne od podatku – w części przeznaczonej na działalność statutową, z wyłączeniem działalności gospodarczej.


Komentarze (0)