Kancelaria Adwokacka Olga Borkowska

Kancelaria Adwokacka Olga Borkowska

00-028 Warszawa, ul.Bracka 20/7A
Telefon: kancelaria@fundacjestowarzyszenia.pl

Formularz kontaktowy

Toggle Upper
Obsługa prawna organizacji pozarządowych
Jesteś tutaj: Strona głównaBez kategorii Czy można ustanowić fundację w testamencie?

Czy można ustanowić fundację w testamencie?

 

Czy można ustanowić fundację w testamencie?
przez 6215 odsłon

Tak. Gdy ustanowienie fundacji następuje w testamencie, nie musi zostać zachowana forma aktu notarialnego i jest to jedyny wyjątek od zasady, że oświadczenie woli o ustanowieniu fundacji musi zostać złożone w formie aktu notarialnego (art.3 ust. 1 ustawy o fundacjach, Dz.U. 2016, poz. 40 z późn. zm.)

W sytuacji, gdy fundator ustanowił fundację, ale nie ustalił jej statutu i nie upoważnił do tego żadnej osoby, mają tutaj zastosowanie odpowiednio przepisy Kodeksu cywilnego o poleceniu (art.982-985, Dz.U. 2016, poz. 380 z późn. zm.).

Fundacja ustanowiona w testamencie może być spadkobiercą, co stanowi wyjątek od zasady, że osoba prawna, która nie istnieje w chwili otwarcia spadku, a wiec w chwili śmierci spadkodawcy, może być powołana do dziedziczenia. Jednakże, aby fundacja taka mogła być spadkobiercą, musi zostać wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w ciągu 2 lat od dnia, kiedy testament został ogłoszony.


Komentarze (0)