Kancelaria Adwokacka Olga Borkowska

Kancelaria Adwokacka Olga Borkowska

00-028 Warszawa, ul.Bracka 20/7A
Telefon: kancelaria@fundacjestowarzyszenia.pl

Formularz kontaktowy

Toggle Upper
Obsługa prawna organizacji pozarządowych
Jesteś tutaj: Strona głównaBez kategorii Czy cudzoziemiec może być członkiem stowarzyszenia?

Czy cudzoziemiec może być członkiem stowarzyszenia?

 

Czy cudzoziemiec może być członkiem stowarzyszenia?
przez 3027 odsłon

Cudzoziemcy mogą być członkami stowarzyszenia. Różnice w tej materii występują na tle miejsca zamieszkania danej osoby. Cudzoziemcy mający miejsce zamieszkania na terytorium RP mają prawo zrzeszać się w stowarzyszeniach, zgodnie z przepisami obowiązującymi obywateli polskich. Natomiast obywatele innych krajów, niemający miejsca zamieszkania na terenie RP, mogą jedynie wstępować do istniejących już stowarzyszeń, ale tylko wtedy, gdy statuty przewidują taką możliwość, o czym mówi art.4 ust.2 ustawy prawo o stowarzyszeniach.

MŚ


Komentarze (0)